Boc, despre regionalizare: Guvernul nu are curaj să taie în carne vie, nu vrea probleme cu șefii CJ

Boc, despre regionalizare: Guvernul nu are curaj să taie în carne vie, nu vrea probleme cu șefii CJ
Publicat: 23/01/2013, 17:06
Actualizat: 04/07/2013, 00:17

Fostul premier Emil Boc afirmă că Guvernul „nu are curajul să taie în carne vie” în ce privește regionalizarea României, preferând crearea unei structuri peste actualele județe, în locul comasării acestora, pentru a nu avea „probleme” cu președinții consiliilor județene sau cu șefii deconcentratelor

Întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, de ce este nevoie de regionalizare, Emil Boc a răspuns că principala motivație este că aceasta „aduce mai mulți bani europeni”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Regionalizarea se face, în primul rând, ca să aducă mai mulți bani europeni, aceasta fiind principala motivație. Cum se face – depinde pe cine vrei să ajuți, cetățenii României sau să ajuți politicienii. Dar regionalizarea trebuie făcută, pentru că altfel nu avem șanse să aducem nici măcar atâția bani europeni câți am adus în perioada 2007-2013. Guvernul nu vrea să se complice, nu vrea să aibă probleme cu președinții de consilii județene, cu șefii de deconcentrate, să păstreze ce există. Nu are curaj să taie în carne vie și preferă o soluție de creare a ceva în plus și vor vedea apoi ce se întâmplă. Soluția tăioasă este cea cu comasarea județelor, cu consecințele benefice pentru cetățeni, nu pentru politicieni”, a spus Emil Boc.

El a explicat că o regiune poate decide singură câți bani se alocă pentru programul de resurse umane sau pe transporturi, de exemplu, iar ceea ce există în momentul de față doar la ministere se va multiplica pe regiuni.

„Se pot atrage așa mai mulți bani decât printr-o singură structură, la ministere. Necesitatea regionalizării nu poate fi contestată. Cum o faci – poți să servești interesele largi ale oamenilor sau ale politicienilor. Servești interesele politicienilor dacă mai creezi o structură peste actualele județe, așa cum intenționează Guvernul. Mai dai niște slujbe la alți politicieni, mai creezi o structură birocratică peste consiliile județene, mai creezi aparate birocratice care vor complica situația documentelor și vor cere documente în plus pentru a-și justifica existența. Se vor pune cap în cap cu consiliile județene existente și se va complica birocrația, îngreunând realizarea unor proiecte compacte pentru regiunile de dezvoltare”, a explicat fostul premier.

Emil Boc a menționat că, dacă se dorește regionalizarea prin comasarea actualelor județe, fără ca un cetățean „să facă un metru în plus” pentru a-și lua acte de identitate, permise de conducere sau alte astfel de documente, și în loc de cinci județe va fi unul singur, va fi în interesul României.

„Se vor plăti mai puțini bani cu administrația, birocrația va fi mai puțină, se vor face proiecte regionale cu finalitate, se vor destructura rețelele create în ultimii 20 de ani la nivel local. Acum există servicii deconcentrate în fiecare județ și ele vor exista numai la nivel de regiune, multe vor dispărea de la nivel județean și vor rămâne birouri. Vor dispărea o grămadă de șefi, tot politicienii ar avea de pierdut, dar ar câștiga țara”, a spus Boc.

Fostul premier a adăugat că o regiune poate să aibă propriul program operațional sectorial pentru atragerea de fonduri europene și nu mai trebuie ca reprezentanții săi să meargă la București, la ministere, pentru încadrarea într-un proiect valabil pe toată țara.

„Acum este un singur program operațional de dezvoltare regională la Ministerul Dezvoltării Regionale, când vor fi opt regiuni vor fi opt programe de dezvoltare regională și se vor ști prioritățile din fiecare regiune, fără să mai meargă pe la București. Avantajul este uriaș, major, legat de atragerea banilor europeni”, a afirmat Boc.

Fostul premier a susținut că regionalizarea trebuie să se facă „urgent”, în 2013, pentru că din 2014 „trebuie să fie activate programele”.

„Noi am început în 2012, dar nu am avut susținere politică, dar 2013 este deadline să se poată face”, a conchis Boc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Astrofizicienii au descoperit că găurile negre supermasive sunt „inima și plămânii” galaxiilor